Alimentatie 2023 | LINK Juristen & Mediators te Oss

Alimentatie 2023

De wettelijke indexering voor de alimentatie 2023 is bekend. Lees er hieronder meer over!

LINK chat
Sluiten

Stel je vraag!

Alimentatie 2023

Betaal of ontvang je partner- en/of kinderalimentatie? Let dan op. Ieder jaar worden alle alimentatiebedragen, zowel kinderalimentatie als partneralimentatie, verhoogd met de wettelijke indexering. De wettelijke indexering voor 2023 inmiddels bekend en is vastgesteld op 3,4%. De gedachte hierachter is dat de koopkracht van de alimentatiegerechtigde op peil blijft. De indexering van alimentatiebedragen volgt namelijk de ontwikkeling van het loonpeil.

Contact opnemen!

Alimentatie indexeren verplicht?

De indexering geldt zowel voor alimentatie die door de rechtbank is vastgesteld als voor alimentatie die je in onderling overleg hebt afgesproken. Dus heb je samen met je ex in het convenant of het ouderschapsplan afgesproken dat je jaarlijks de alimentatie indexeert dan ben je verplicht om dit te doen. Staat er in het convenant of het ouderschapsplan dat wordt afgezien van deze wettelijke indexering, dan hoef je je het uiteraard niet te doen.

Hoe bereken je het nieuwe alimentatie bedrag?

De indexering van de partner- en kinderalimentatie bereken je als volgt: huidig alimentatiebedrag/100 x het indexering percentage 2023 + huidig alimentatiebedrag. Voorbeeld: stel dat het huidige bedrag van de partneralimentatie € 500,- is, dan bedraagt het nieuwe alimentatiebedrag na indexering (500/100) x 3,4 + 500 = € 517,-.

Let op!!

Let op, want het alimentatiebedrag wordt niet automatisch aangepast. Je krijgt hiervan ook geen bericht van de overheid. Je bent zelf verantwoordelijk voor het toepassen van de verhoging. Mocht er over enkele jaren nu geen indexering zijn betaald, dan kan de alimentatieontvanger de indexering over de afgelopen jaren alsnog vorderen. Belangrijk dus dat je jaarlijks de indexering op tijd doorvoert.

Alimentatie vragen?

Heb je vragen over de wettelijke indexering, achterstallige alimentatie of wil je een alimentatiebedrag laten vaststellen of wijzigen, neem dan gerust vrijblijvend contact op via janneke@linkjuristenenmediators.nl. Appen mag ook 06-26456419.

Kennismaken?

Kom gerust eens langs voor een kop koffie!

Kennismaken doen we graag en kost je helemaal niks!
whatsapp LINK