De juridische basis op orde
Het echtscheidingsconvenant vormt de basis van jullie toekomst apart van elkaar. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de inhoud ervan. Laat je daarbij goed adviseren en begeleiden. Als je nu nauwkeurig te werk gaat, kun je later veel problemen voorkomen.
Kennismaken?
Ben je benieuwd wat onze LINK mediators en juristen voor je kunnen betekenen? Maak dan gerust een afspraak voor een geheel vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek. Via de online afsprakenmodule plan je heel gemakkelijk zelf een afspraak in onze agenda. Bellen, appen of mailen mag natuurlijk ook!
Maak hier online je afspraak!Meer weten over het echtscheidingsconvenant?
Veel gestelde vragen
Of neem direct contact opIs het verplicht om een echtscheidingsconvenant op te stellen?
Het opstellen van een echtscheidingsconvenant is in principe niet verplicht, maar om discussies in de toekomst tot een minimum te beperken, is het wel raadzaam om een volledig en gedegen convenant met elkaar op te stellen. Je kunt elkaar immers niet aanspreken op iets wat niet op papier staat.
Bovendien leert de ervaring dat een geldverstrekker bijna altijd om een convenant vraagt, als je een nieuwe woning wilt kopen. De geldverstrekker wil weten of er nog financiële verplichtingen voortvloeien uit je huwelijk om je aanvraag goed te kunnen beoordelen.
Laat je dus goed adviseren bij het opstellen van je echtscheidingsconvenant, zodat aan alle aspecten wordt gedacht.
Wie maakt het schtscheidingsconvenant?
Met een beetje speurwerk, vind je op het internet meer dan genoeg voorbeelden en modellen van echtscheidingsconvenanten en kun je er heel gemakkelijk zelf een opstellen. De vraag is echter of je dit ook allemaal zelf wíl regelen. Je hebt tenslotte al meer dan genoeg aan je hoofd….
Bovendien is het belangrijk dat je geen zaken vergeet. Om problemen en discussie in de toekomst te voorkomen is het beter om je echtscheidingsconvenant te laten opstellen door een gespecialiseerde mediator of een advocaat.
Wat kan ik doen als mijn ex-partner zich niet aan de afspraken houdt?
Er zijn een aantal middelen die je kan gebruiken om naleving van de gemaakte afspraken ‘af te dwingen’. In het belang van de kinderen is het echter veel beter om er samen uit te komen. Heb je hierbij hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op.
Wat staat er allemaal in het echtscheidingsconvenant?
Er zijn op hoofdlijnen vier onderwerpen te onderscheiden waar je in het echtscheidingsconvenant afspraken over maakt, te weten:
1. De kinderen. Indien er kinderen betrokken zijn worden de afspraken die je ten aanzien van hen maakt opgenomen in een afzonderlijk document, te weten het ouderschapsplan. Dit document maakt onlosmakelijk deel uit van je echtscheidingsconvenant.
2. De boedel. Hieronder vallen ook de afspraken die je maakt over de gemeenschappelijke woning.
4. Pensioenen