Arbeidsconflict? Mediation | LINK Mediators te Oss

Arbeidsconflict? Beter een goede collega dan een verre vriend…

Loes Brouwer schreef er voor LINK een blog over. Heb je vragen of heb je hulp nodig bij je arbeidsconflict? Neem dan gerust vrijblijvend contact op!

LINK chat
Sluiten

Stel je vraag!

Arbeidsconflict? Beter een goede collega dan een verre vriend…

Je krijgt ze er gratis en voor niets bij en je hebt ze niet voor het uitkiezen. Of ja, soms ook wel. Je ziet ze vaker dan je familie en vrienden en je hebt ze in alle soorten en maten. Ik heb het natuurlijk over… je collega’s! Hoe fijn is het als je omringd wordt door een leuk team van collega’s? Dat je goed kunt samenwerken, elkaar inspireert, stimuleert en elkaar scherp houdt. Helaas is dat niet vanzelfsprekend. We irriteren ons soms rot aan bepaalde collega’s. Wist je dat 1 uur ergeren aan collega’s net zoveel energie kost als een hele werkdag? Of het waar is geen idee, maar het loont dus wel om te zorgen voor een goede samenwerking. Dat dat niet altijd meevalt…

Contact opnemen!

In alle soorten en maten

Daar komt-ie weer aan hoor, de cc’er. Die collega die alles en iedereen meeneemt in de cc. Of bij ieder mailtje standaard de manager cc’t. Behalve toen-ie laatst een fout had gemaakt, toen stond er ineens niemand in de cc. Heel gek. Of wat dacht je van die collega met het hoogste woord en de minste productiviteit? Misschien ook herkenbaar: de uitroepteken-collega. Of het nu spoed heeft of niet: mails met zinnen in hoofdletters en een rits uitroeptekens achter bijna iedere zin komen eraan te pas. Waarom? Ik zal het nooit begrijpen. Of die ‘spoedjes’ collega: het kan echt niet wachten. Het moet vandaag. Het is echt dringend. Dat je denkt: in jouw geval is het dringend omdat jij het veel te laat hebt opgepakt. Dat ga ik dus even mooi niet doen hè. Nu moet ik snel handelen omdat jij te langzaam was. Nou vooruit, ik doe het wel. Vandaag dan. Maar de volgende keer echt niet hoor. Oke waarschijnlijk ook, laat maar zitten.

Of die collega die zo flexibel is als een stalen pijp. Of juist zo luidruchtig als een kraai. Of van die mierenneukers eersteklas. Of die collega die het tot kunstvorm heeft verheven zo diep mogelijk in de kont van de baas te kruipen. Dan nog die collega die afspraken niet nakomt, steevast te laat komt, een lopend roddelblad is of vergeten lijkt te zijn een douche te nemen of op zijn minst een deo’tje te gebruiken. Zoals ik al zei, we irriteren ons rot. Het brengt ons alleen niets.

Wist je dat 1 uur ergeren aan collega’s net zoveel energie kost als een hele werkdag? Of het waar is geen idee, maar het loont dus wel om te zorgen voor een goede samenwerking.

Leg de juiste focus

Alles wat je aandacht geeft groeit. Wanneer je je alleen maar focust op datgene waar je je aan stoort, wordt datgene groter en groter. Focus je liever op iemands kwaliteiten. Misschien ben jij wel extreem verantwoordelijk. Dat wil niet zeggen dat je dat van iemand anders ook in diezelfde mate mag en kunt verwachten. Misschien is jouw collega wel gewoon beter in staat om de boel beter in balans te houden of zijn grenzen te bewaken. Het is maar net hoe je het bekijkt. Wellicht helpt het al door iemand simpelweg beter te leren kennen. Daardoor kweek je meer begrip voor iemands  achtergrond en kom je erachter dat je meer gemeen hebt dan je dacht. Of dat je juist veel van elkaar kunt leren doordat je zo verschillend bent. Natuurlijk werkt het zo niet altijd. Ooit zit er weinig anders op dan accepteren dat iets is zoals het is. Hoe je daarmee omgaat is jouw keuze.

Een passende oplossing voor iedereen

Iedereen zal uit bovengenoemd rijtje vast 1 of meerdere collega’s herkennen, in meer of mindere mate. Het hoort er ook gewoon een beetje bij. Er is geen enkele organisatie waarbij niemand zich aan een ander ergert. Collega’s zijn tenslotte net mensen. Meestal blijft het bij je af en toe ergeren. En is het na een goed gesprek opgelost. Of heeft het in ieder geval geleid tot begrip of acceptatie. In sommige gevallen gaat het veel verder dan dat en kom je ongewild in een arbeidsconflict terecht. Kom je er onverhoopt met je werkgever niet uit? Denk eens aan mediation. Dit voelt wellicht als een grote stap, maar misschien is het juist wel heel geschikt voor jouw situatie en kom je veel sneller tot een passende oplossing voor jou en de andere betrokkenen.

 

arbeidsconflict

 

Mediation

LINK is ervan overtuigd dat in ieder conflict een oplossing zit verscholen en dat die oplossing passend kan zijn voor iedereen. Zit jij momenteel in een arbeidsconflict en voelt het uitzichtloos? Neem gewoon eens vrijblijvend contact met ons op. Een eerste gesprek is altijd gratis en uiteraard gaan wij vertrouwelijk met jouw informatie om. Met onze online afsprakentool maak je hieronder zelf heel eenvoudig een afspraak in onze agenda!

Kennismaken?

Kom gerust eens langs voor een kop koffie!

Kennismaken doen we graag en kost je helemaal niks!
whatsapp LINK