In coronatijd kinderen opvoeden met je ex: lastige situaties
12-10-2020 | Loes BrouwerDe coronacrisis. We zitten er voor de tweede keer dit jaar middenin. Besmettingen, sterfgevallen, banen die wegvallen en wat al niet meer, één doffe ellende. Je zou bijna vergeten dat het voor ouders die uit elkaar zijn ook geen pretje is. Althans, voor velen niet. Want was als de ene ouder liever niet heeft dat het kind in deze coronatijd afspreekt met andere kinderen terwijl de andere ouder daar niets om geeft? Of als je het gevoel hebt dat jouw ex het coronavirus gebruikt (misbruikt) om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen?
Drie tips om met (corona)situaties om te gaan
Voor velen is het contact met hun ex zonder de coronacrisis al een hele beproeving. Laat staan mét. Het valt natuurlijk ook niet mee. Iedereen gaat er anders mee om. Misschien ben je wel zo bang om besmet te raken dat je het contact met je kind even wil beperken. Misschien ben je helemaal niet bang en vind je het grote onzin dat jouw ex het contact wil beperken. Misschien heb je klachten maar ben je bang dit te zeggen, omdat je kind anders wat langer bij je ex zal blijven. Misschien heeft je ex klachten en moet jullie kind nu bij hem of haar in quarantaine, maar geloof je het niet helemaal. En zo zijn er nog wel meer situaties te bedenken. Heb jij hier last van en weet je niet goed hoe je ermee om moet gaan?
1. Volg altijd eerst de richtlijnen van het RIVM. Spreek met je ex af dat jullie je sowieso aan de richtlijnen van het RIVM houden. Die zijn er niet voor niets. Zijn je kinderen oud genoeg, betrek ze dan in deze richtlijnen. Dan weten zij ook wat er speelt en wat er in bepaalde situaties kan gebeuren.
2. Volg de afspraken op die in het ouderschapsplan staan. Jullie hebben niet voor niets deze afspraken gemaakt. Zijn deze afspraken niet geheel passend voor de situatie? Je hebt altijd nog de mogelijkheid om samen ‘corona-afspraken’ te maken.
3. Blijf rustig en probeer niet je zin door te drijven. Probeer in te zien dat het een lastige situatie is voor iedereen. Heb je het gevoel dat je ex misbruik maakt van de situatie, bedenk je dan wat het ergste is dat er kan gebeuren en probeer het in perspectief te zien. Leg je ex uit hoe jij naar deze crisissituatie kijkt en waarom jij ermee omgaat zoals je ermee omgaat. Deel ook je angsten. Enige kwetsbaarheid tonen kan helpen om begrip bij de ander te kweken. Misschien werkt het zelfs aanstekelijk.
Vele mogelijkheden om in contact te blijven met je kind
In veel gevallen ben je als ouder bang je kind voor langere tijd dan je gewend bent te moeten missen. Bedenk je dan dat er nog veel mogelijkheden zijn om in contact te blijven met je kind en bespreek die met je ex. Denk bijvoorbeeld aan:
- Bellen
- Videobellen
- Spelletjes spelen via videobellen
- Elkaar zien voor het raam of eventueel op afstand in de deuropening
- Berichten sturen
- Kaarten of tekeningen versturen of in de brievenbus leggen.
Maak goede afspraken over de vormen en frequentie van het contact. Vergeet daarbij niet wat je zelf graag zou willen als de situatie andersom zou zijn. Bedenk je dat de quarantaine tijd nu gezet is op 10 dagen. Dat is geen pretje, maar het is te overzien.
Werkt niets?
Ondanks eventuele verschillende inzichten draait het uiteindelijk om het welzijn van jullie kind.
Verlies dat nooit uit het oog. Mocht het ondanks alles niet lukken om goede afspraken te maken en vraag je je af hoe je tot een goede oplossing kunt komen? Denk dan eens aan mediation. Link Juristen & Mediators staat voor jullie klaar om passende oplossingen te bieden in situaties waar jullie samen niet uitkomen. Hoe? Door ervoor te zorgen dat jij en je ex eens écht naar elkaar luisteren en de juiste ondersteuning en begeleiding bieden bij de manier waarop. Natuurlijk hoop je het nooit nodig te hebben, maar misschien geeft het wel net dat resultaat waar je naar op zoek was.