Een gelukkige scheiding? | Blog | Link Juristen en Mediators

Liever een gelukkige scheiding, dan een ongelukkig huwelijk

Loes Brouwer | 06-04-2021

LINK chat
Sluiten

Stel je vraag!

Het zal geen verrassing zijn dat velen die in een ongelukkig huwelijk zitten, geen actie ondernemen. Want wat zijn de financiële gevolgen van een scheiding en hoe gaat het zijn voor jezelf en de kinderen? De angst neemt vaak de overhand. Hoewel begrijpelijk is het niet gezond. Niet scheiden terwijl je diep vanbinnen weet dat het voor jullie de enige juiste beslissing is, zorgt er alleen maar voor dat je een situatie in stand houdt waar je niet gelukkiger van wordt. Vraag jezelf eens af wie daar precies beter van wordt.

Falen

Voor velen voelt een scheiding als falen. Problemen worden vaak gebagatelliseerd. Want ‘wat is nu helemaal een ongelukkig huwelijk? We hebben het toch best prima samen?’ Dat altijd maar ruzie hebben een ‘normaal’ onderdeel van je leven is, of dat het gevoel dat je voor je partner hebt niet meer het juiste gevoel is, wordt maar voor lief genomen. Want ach, ‘we hebben een dak boven ons hoofd’, ‘we hebben het financieel prima’, ‘we zijn in ieder geval samen voor de kinderen’, en noem maar op.

Ook het feit dat je vaak samen een sociale kring hebt opgebouwd bestaande uit familie, vrienden en kennissen is voor velen een reden om niet te scheiden. Want als je dat doet, scheidt je niet alleen van je partner, maar ook van hen. Natuurlijk kun je nog steeds contact blijven houden, toch zal het anders zijn. Je neemt dus niet alleen afscheid van elkaar, maar ook van een heel leven dat je samen hebt opgebouwd. Dat valt zwaar.

En wat te denken van het romantische ideaalbeeld van verliefd worden en voor altijd bij elkaar blijven? Je komt het tegen in liedjes, boeken, films etc.. Hoe vaak komt het voor dat de hoofdpersoon in een film uiteindelijk alleen blijft? Dat dát het happy ending verhaal is. Ik kan niet één film bedenken. Gelukkig worden alle opties tegenwoordig steeds beter benoemd en wordt de vanzelfsprekendheid van huisje, boompje, beestje wat minder. Dat neemt niet weg dat de beslissing om te scheiden vaak ongelofelijk moeilijk is.

Goed uit elkaar gaan, dat is pas een prestatie waarin slechts weinigen slagen. En daar, in het loslaten van elkaar, wordt pas zichtbaar hoeveel liefde en respect er gedurende het huwelijk geweest is.

– Saskia Noort –

Denk aan wat er voor je ligt

Het is logisch dat je meer bezig bent met wat je kwijtraakt, dan met wat er voor je ligt. Maar denk daar eens aan. Een nieuw begin met nieuwe mogelijkheden. Natuurlijk biedt dat niet meteen troost, want je weet wat je had en je weet niet wat je krijgt. Het is nog niet tastbaar. Maar dat komt vanzelf. Heb vertrouwen en hoop in een mooie toekomst. En gun jezelf wat tijd. Makkelijk is het nooit, maar het is altijd beter dan vastzitten in een ongelukkig huwelijk.

Uit elkaar gaan, of je nu getrouwd bent of niet, is dan ook absoluut geen falen. Eerder het tegenovergestelde, als je het mij vraagt. Het is juist een hele prestatie, met name als je het voor elkaar krijgt goed uit elkaar te gaan. Zonder al te veel toestanden, met respect voor elkaar (en/of voor wat er ooit is geweest). Dat is iets om trots op te zijn. Natuurlijk kun je dat niet alleen, daar moet je samen voor gaan. Ik las ooit een mooie quote uit een column van Saskia Noort: Goed uit elkaar gaan, dat is pas een prestatie waarin slechts weinigen slagen. En daar, in het loslaten van elkaar, wordt pas zichtbaar hoeveel liefde en respect er gedurende het huwelijk geweest is.’ Afhankelijk van de reden van het uit elkaar gaan, zal dit heus niet altijd makkelijk zijn. Maar het is wel het beste. Voor jezelf, voor je (ex)partner en voor je eventuele kinderen.

Gelukkige scheiding

Ik hoop uiteraard, zoals iedereen die is getrouwd, nooit te gaan scheiden. Ik ben dit jaar 4 jaar getrouwd en hoop nog eens een prachtig feest te geven als de 0 erachter komt te staan. Om te vieren dat we al 40 jaar gelukkig zijn getrouwd. Maar zoals bij ieder stel weet je gewoon nooit precies wat de toekomst gaat brengen. Mocht ik om welke reden dan ook in een ongelukkig huwelijk terechtkomen, dan geef mij maar een gelukkige scheiding.

 

 

Lees ook: ‘Niet de droom, wel de werkelijkheid’

Kom gerust eens langs voor een kop koffie!

Kennismaken doen we graag en kost je helemaal niks!
whatsapp LINK