Harde lockdown, advies of hulp nodig? Online staan we voor je klaar!

Wat betekent de ‘Harde Lockdown’ voor de omgangsregeling?

LINK chat
Sluiten

Stel je vraag!

Wat betekent de ‘Harde Lockdown’ voor de omgangsregeling?

Het Coronavirus houd ons in de greep. Gisteren (14-12-2020) kondigde onze minister de ‘Harde Lockdown’ aan. Nederland zit op slot. Ook het onderwijs en de kinderopgang gaan dicht. Bij veel ouders die de zorg voor hun kind(eren) delen met hun ex-partner stapelen de vragen zich op. Zeker omdat geen enkele ouderschapsregeling bedacht zal zijn op een situatie zoals deze. Wij geven je daarom graag wat antwoorden en adviezen om deze periode zo goed mogelijk met elkaar te doorstaan! #SAMENSTERK

Direct hulp of advies nodig? Wij staan online voor je klaar!

Neem hier contact met ons op!
Structuur en regelmaat

Zo normaal mogelijk!

Voor de kinderen is het belangrijk dat alles zoveel mogelijk normaal blijft. Probeer er dus voor te zorgen dat de huidige omgangsregeling zoveel mogelijk wordt aangehouden. Het behouden van structuur en regelmaat in deze tijd is het algemeen aan te raden. Er wordt al een hoop van iedereen gevraagd dus probeer niet nog meer te wijzigingen dan datgene wat noodzakelijk is in verband met het virus.

Voelt het soms beter om je kind(eren) bij je te houden en niet mee te geven aan je ex, uit angst voor besmettingsgevaar? Dat is niet nodig, in ieder geval niet als er geen klachten zijn. Bedenk dat het voor je kind(eren) verschrikkelijk is om een ouder te moeten missen terwijl dat niet nodig is. In deze onzekere tijd willen kinderen hun ouders graag om zich heen hebben en is het belangrijk voor ze om zich geliefd en geborgen te voelen.

Communicatie is essentieel! Het is erg belangrijk om met elkaar in overleg te gaan en samen beslissingen te nemen over de omgang met de kinderen in deze bizarre tijden.

Ga in overleg met elkaar!

Het coronavirus maakt dat de omgangregeling niet in alle gevallen ongewijzigd kan worden uitgevoerd. Door het sluiten van kinderdagverblijven en scholen zijn extra afspraken wellicht nodig. Ook kan het verstandig zijn om tijdelijk voor een andere omgangsregeling te kiezen, bijvoorbeeld wanneer één van jullie (of beide) een cruciaal beroep uitoefent en je gewoon naar je werk moet. Probeer dit zoveel mogelijk in overleg met elkaar te regelen, deel waar mogelijk de opvang en wees daarbij flexibel.

Denk op voorhand ook na over de opvang van de kinderen als een van jullie gezondheidsklachten krijgt of positief getest wordt op het virus. In die gevallen zal de omgangsregeling namelijk even gepauzeerd moeten worden. Wees open en eerlijk tegen tegen elkaar als je kind, jijzelf of iemand anders in je directe omgeving gezondheidsklachten heeft. Het advies van het RIVM is om bij klachten thuis te blijven en afstand te houden van je huisgenoten om zo te voorkomen dat het virus zich verder kan verspreiden. Klachten kunnen dus betekenen dat je de kinderen enige tijd niet ziet. Biedt elkaar in die situatie dan de mogelijkheid om op alternatieve wijze in contact te blijven met de kinderen, bijvoorbeeld via Whatsapp, Facetime of Skype. En probeer, als de klachten over zijn, flexibel te zijn in het hervatten van de zorgregeling. De kinderen hebben hun ouder dan echt gemist en andersom geldt dat net zo.

Breng de kinderen op de hoogte!

De lockdown heeft op kinderen een grote impact. Het zet hun leven tijdelijk even helemaal op zijn kop. Niet meer naar school, geen bezoekjes meer van opa en oma en niet zomaar afspreken met vriendjes en vriendinnetjes. Sommigen zijn misschien zelfs wel bang dat ze ziek worden of hun ouders, die dan niet meer voor hun kunnen zorgen.

Vertel de kinderen daarom wat jullie hebben afgesproken. Het geeft ze een zekere mate van rust als ze weten ze waar ze aan toe zijn en hoe ze met jullie beide in contact kunnen blijven in deze tijd.

LINK staat online voor je klaar!

Hulp of advies nodig?

Komen jullie er samen niet helemaal uit, schroom dan niet om hulp in te schakelen. Wij staan online voor jullie klaar! Neem dus gerust contact met ons op, dan praten we samen even over de zorg voor jullie kinderen. Vaak kunnen we dezelfde dag nog met elkaar in een gesprek. Klik hier voor onze contactgegevens! Direct online een afspraak maken in onze agenda kan hieronder.

Direct online een afspraak maken in onze agenda?

Klik hier voor onze online afsprakenmodule

Kom gerust eens langs voor een kop koffie!

Kennismaken doen we graag en kost je helemaal niks!
whatsapp LINK