De feestdagen vieren als gescheiden ouder? 4 tips voor een gezellige tijd!

De feestdagen vieren als gescheiden ouder?

Ervaar jij de decembermaand als gescheiden ouder ook als een emotionele rollercoaster en extra stressvol? Hieronder laten wij je zien hoe je van de feestdagen een gezellige en fijne tijd kan maken met elkaar.

LINK chat
Sluiten

Stel je vraag!

De feestdagen vieren als gescheiden ouder!

De feestdagen doorkomen met of als gescheiden ouder is soms extra lastig en misschien wel emotioneel zwaar. Sinterklaas op twee plekken, kerstdagen die dubbel gevierd worden en het nieuwe jaar inluiden zonder je kinderen. Wij geven je hieronder een paar tips om er samen fijne en gezellige dagen van te maken!

Contact opnemen!

#1: Maak duidelijke afspraken

De feestdagen goed organiseren, kan een hele klus zijn. Goede communicatie en heldere afspraken zijn daarin de sleutels tot succes. Spreek OP TIJD met elkaar af wanneer en hoe jullie de feestdagen gaan vieren. Maak duidelijke afspraken over kerstavond, eerste en tweede kerstdag, oud & nieuw en andere dagen waarop feest gevierd wordt, zoals op school of bij opa’s en oma’s. Vertel de kinderen vooraf wat er is afgesproken. Het geeft ze namelijk een zekere rust als ze weten ze waar ze aan toe zijn. Het is vaak al spannend genoeg, vooral voor jonge kinderen!

#2: Hou de planning overzichtelijk

De kinderen tijdens de feestdagen van hot naar her slepen is niet handig. Het zijn al drukke dagen die emotioneel zwaar kunnen zijn dus hou het feestprogramma overzichtelijk voor iedereen. Zeker als er nieuwe partners in beeld zijn, die misschien zelf ook kinderen hebben, kunnen de feestdagen – en het plannen daarvan – een logistiek drama worden. Natuurlijk wil je de kinderen graag om zich heen hebben, maar probeer het juist in hun belang behapbaar te houden. Probeer flexibel te zijn ook als dat misschien een negatieve uitkomst voor jezelf heeft. Gun jezelf en de kinderen fijne en gezellig dagen met elkaar.

#3: Probeer nieuwe tradities te verzinnen

Als je (pas) gescheiden bent, kunnen de feestdagen extra pijnlijk en beladen zijn. Als ouder omdat je misschien niet alle dagen met je kinderen kan doorbrengen. Maar ook voor de kinderen, want op die dagen is het vaak nog duidelijker dat ze gescheiden ouders hebben en opgroeien in een gebroken gezin. Om die vervelende momenten tegen te gaan, is het wellicht een leuk idee om met elkaar een nieuwe traditie te beginnen: kerst 2.0. Als dit een succes is, maak er dan een jaarlijks terugkerend evenement van, waar je samen naar uit kan kijken!

#4: Wees positief

Bij de feestdagen hoort ook verdraagzaamheid, zeker ten opzichte van elkaar. Want hoewel jullie geen stel meer zijn, zijn jullie nog steeds allebei ouders van de kinderen. In die rol zullen jullie moeten samenwerken en dat betekent ook dat je soms wat water bij de wijn zal moeten doen. Wees dus niet negatief en probeer voor leuke en gezellige dagen te zorgen. Natuurlijk is het even slikken als blijkt dat de kerstdag bij je ex dit jaar leuker was voor uw kinderen of meer cadeautjes opleverde. Je bereikt er echter niets mee om daarop af te geven. Een situatie die duidelijk niet in de smaak valt bij jou, verliest ook zijn glans bij de kinderen. Laat iedereen gewoon genieten van de feestdagen.

 

Hulp nodig?

Kun jij nog wel wat hulp gebruiken bij de planning van de feestdagen of wil je gewoon even sparren met een ervaringsdeskundige? Neem dan gerust contact met ons op. Kennismaken doen we graag en kost je helemaal niets!

Zo kun je ons bereiken

Kom gerust eens langs voor een kop koffie!

Kennismaken doen we graag en kost je helemaal niks!
whatsapp LINK