Vriendschappen na de scheiding | Link Juristen en Mediators

Vriendschappen na de scheiding

Vrienden zijn niet iets wat je net als je spullen kunt verdelen bij je scheiding. Je kunt niet zeggen: ‘Jij krijgt Helen, dan neem ik Freek en misschien kunnen we Lisa en Richard samen delen’. Maar hoe ga je dan om met die veranderende vriendschappen of zelfs het verlies ervan?

LINK chat
Sluiten

Stel je vraag!

Vriendschappen na de scheiding

‘Steeds meer stellen in onze omgeving gaan uit elkaar ook al doen we ons best om het contact te behouden, het lijkt steeds minder goed te lukken’. Het is een uitspraak die een bevriend stel deed. Veertigers die om zich heen steeds meer huwelijken op de klippen zien lopen en daarmee mooie vriendschappen verliezen. Het is duidelijk dat ook je omgeving moeite kan hebben met jullie scheiding en dat vriendschappen daardoor veranderen. Hoe ga je daar mee om?

Contact opnemen!

Vriendschappen na een scheiding veranderen

Hoe je ook je best doet om na een scheiding je normale leven weer op te pakken, het is soms best lastig. Hoewel jij in je hoofd al maanden, of zelfs jaren, met het idee speelt om uit elkaar te gaan, is het daadwerkelijke nieuws voor je omgeving een schok. Besef dat je familie en vrienden hierbij ook een soort rouwproces doorlopen. Ze moeten afscheid nemen van het vaste gegeven van jullie als stel en een weg vinden om met jullie om te gaan als individuen. De dynamiek verandert zonder dat je daar iets aan kunt doen en dat kan betekenen dat dingen niet meer zo worden als vroeger.

Men zegt wel eens dat je in tijd van nood je echte vrienden leert kennen. En hoewel er niet altijd opzet in het spel is, zul je merken dat jullie na de scheiding beiden weer je weg zullen moeten vinden in jullie sociale leven.

Je hoeft geen partij te kiezen al gebeurt het onbewust wel

Zoals het bevriende stel al zei vinden zij het lastig om na een scheiding in hun omgeving beide partijen te blijven zien. Zelf deden ze juist veel moeite om goed contact te houden met beide ex-partners zonder partij te kiezen. Dat is natuurlijk een hele mooie gedachte maar het werkt niet altijd.

Vaak zie je na een scheiding dat de vriendschappen die al voor het huwelijk bestonden, meegroeien met een van de ex-partners. Jullie waren immers al vrienden voordat de relatie ontstond. Je zult zien dat er, onbedoeld, op een natuurlijke manier een tweedeling ontstaat. Zijn vrienden en haar vrienden en nog wat mensen die er tussenin blijven hangen. Het is natuurlijk ook niet vreemd. Jullie zijn natuurlijk nog steeds dezelfde personen maar door jullie keuze om te scheiden is er een disbalans gekomen in de vriendschappen. Een logisch gevolg van deze ingrijpende beslissing.

vriendschappen na scheiding

 

Hoe ga je om met die veranderende vriendschappen

Vrienden zijn niet iets wat je net als je spullen kunt verdelen. Je kunt niet zeggen: ‘Jij krijgt Helen, dan neem ik Freek en misschien kunnen we Lisa en Richard samen delen’. Maar hoe ga je dan om met die veranderende vriendschappen of zelfs het verlies ervan?

Allereerst is het belangrijk dat jij accepteert dat jouw keuze om te scheiden gevolgen heeft waar je zelf niet altijd een hand in hebt. Iedereen gaat hier anders mee om, dus ook jouw familie en vrienden. Zeker wanneer er iets vervelends tussen jou en je ex-partner is voorgevallen, zal de omgeving eerder een partij kiezen. Geef je vrienden en familie de ruimte om het nieuws te verwerken. Ook al is er direct na de scheiding sprake van onenigheid, betekent dat niet dat jullie vriendschap nooit meer goed zal komen.

Je kunt ook zelf een keuze maken

Er zijn maar weinig vriendschappen voor het leven en je hebt hierin dus een keuze. Voel je dat de vriendschap niet meer zo is als vroeger of zie je dat er overduidelijk partij wordt gekozen? Ga dan óf het gesprek aan, óf accepteer dat jullie wegen hier scheiden. Is dat leuk? Nee, zeker niet maar blijven sjorren aan een dood paard helpt je ook niet vooruit.

Vaak zie je ook dat een van de ex-partners er zelf voor kiest om afstand te houden van voormalige vrienden. Dat kan zijn om eerst zelf de scheiding een plekje te geven en dat het gewoon te confronterend is om erover te praten met anderen. Zoals al eerder gezegd: iedereen verwerkt een scheiding anders en het is belangrijk om elkaar de ruimte te geven. Dat betekent heus niet direct een radiostilte. Een berichtje sturen is al genoeg om te laten weten dat de deur openstaat voor als de ander daaraan toe is.

Heb je nog vragen?

Heb jij advies nodig bij je scheiding of de afhandeling daarvan of wil je gewoon even sparren met een ervaringsdeskundige? Neem dan gerust vrijblijvend contact op via janneke@linkjuristenenmediators.nl. Appen mag ook 06-26456419. Een kennismakingsgesprek is altijd kosteloos.

Kennismaken?

Kom gerust eens langs voor een kop koffie!

Kennismaken doen we graag en kost je helemaal niks!
whatsapp LINK