Hoe langer je vecht hoe schadelijker voor de kinderen!
De laatste jaren zie je een zorgelijke verschuiving van de problematiek binnen de jeugdzorg door de toename in het aantal casussen rondom een vechtscheiding. Steeds vaker zie je ouders die elkaar niks meer gunnen en vechten om broodtrommels, kleren of haarspeldjes. De emotie (angst, boosheid, verdriet) wint het van de redelijkheid en ratio. Standpunten verharden en empathie en begrip zijn ver te zoeken. Het is winnen of verliezen. De ouders zijn dan alleen nog geïnteresseerd in hun eigen belang en niet meer bereid ook rekening te houden met het belang van die ander. Ze beseffen alleen niet dat de strijd die zij met elkaar aangaan de kinderen belast. En hoe langer het vechten doorgaat, hoe schadelijker dit is voor de kinderen die hier tussenin zitten.
Ik geloof erin dat mediation een goede bijdrage kan leveren aan het stoppen van deze strijd in het belang van de kinderen.
Contact opnemen!Olie op het vuur
Soms voelt het voor mij wel alsof ik olie op het vuur gooi. Ouders gebruiken mij als iemand om hun beklag bij te doen. Ze gooien al hun negatieve zaken over die andere ouder op de mediationtafel en verwachten dan dat ik die andere ouder hierop aanspreek en tot op de bodem zal uitzoeken of diegene wel de waarheid spreekt.
Hoe kan mediation dan een waardevolle bijdrage leveren als alles wat je doet/zegt nog meer strijd oplevert?
In plaats van zich te richten op de strijd met die ander, zou het krachtiger zijn wanneer ouders daadwerkelijk aan de slag zouden gaan met zichzelf en de feedback die ze ontvangen. In plaats van de focus te leggen op die andere ouder om daar de strijd van de winnen, zouden ze die energie beter kunnen gebruiken om te kijken hoe ze er kunnen zijn voor de kinderen.
Kindgesprek
In mijn praktijk zie ik dat de strijd tussen de ouders de wensen en behoeften van de kinderen nogal eens in de weg staat. Maar het is oh zo belangrijk dat kinderen in een scheiding zich gehoord voelen in al hun vragen en behoeftes. Dat geeft ze het gevoel dat hun mening er toe doet.
Een vrijblijvend onderdeel van mijn mediations is daarom ook het ‘kindgesprek’. Het gesprek tussen mij en het kind, waarbij ze mogen vertellen hoe het met ze gaat, hoe ze over de scheiding denken en wat ze daarbij belangrijk vinden.
Het doel van deze gesprekken is dat ook de ouders gaan inzien hoe hun kind zich voelt. Daar zit nog wel een uitdaging. Op het moment dat ik ouders, in overleg met hun kind, een terugkoppeling geef, reageren zij nog wel eens met: ‘dat heeft X ons kind ingefluisterd’, of ‘ik heb het nagevraagd en ons kind zegt iets anders tegen mij’.
Wanneer mijn terugkoppeling niet serieus wordt genomen en ouders verhaal gaan halen bij hun kinderen over hetgeen ik hen vertel, dan is het kindgesprek echter zinloos. Sterker nog: het belast de kinderen die toch al in een lastige situatie zitten. Als de ouders zelfs niet meer in staat zijn om naar de boodschap van hun eigen kinderen te luisteren, wat gaat er dan nog wel helpen?
Win-win in plaats van verlies-verlies
Het is duidelijk dat er een verandering bij de ouders moet ontstaan om schade en loyaliteitsconflicten bij hun kinderen te voorkomen. De mate waarin het je als ouders lukt om tot een goede ouderlijke samenwerking te komen, heeft een grote invloed op de vraag of het met de kinderen weer goed gaat na de scheiding.
Door de spelende conflicten samen op te lossen, geen ruzie te maken als de kinderen in de buurt zijn en op een passende wijze met kinderen te praten, help je als ouder je kinderen de scheiding te verwerken en met allebei in goed contact te blijven. Zo hoeven kinderen niet te kiezen en kunnen zij uit een loyaliteitsconflict blijven. Van beide ouders mogen houden is belangrijk om gezond op te kunnen groeien als kind en je te blijven ontwikkelen.
Noodgedwongen de scheiding uitvechten in de rechtbank is meestal een teken dat ouders in de vechtmodus staan en niet meer bereid zijn om met elkaar aan één tafel in gesprek te gaan. Die ander moet verliezen, zelfs als dit niet in hun eigen belang is: een ‘verlies-verlies situatie’ dus. De problematiek en de gedachtegang van de ouders is in deze fase aan de mediationfase niet meer op te lossen en uitzicht op een win-win situatie lijkt dan ver weg.
Hopelijk groeit het besef bij ouders, dat om de wereld voor hun kinderen te veranderen, zij bij zichzelf moeten beginnen.
Wil jij stoppen met vechten?
Ben jij klaar met vechten en wil je jouw scheiding goed regelen in het belang van de kinderen? Schakel dan hulp in! Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het inschakelen van een neutrale en onafhankelijke derde, een mediator, echt helpt! Het geeft rust, versnelt het proces en voorkomt dat de situatie escaleert!
Vrijblijvend kennismaken? Plan hieronder dan zelf heel gemakkelijk een afspraak in mijn agenda voor een gratis kennismakingsgesprek!
Afspraak maken!