Arbeidsmediation - Link Juristen en Mediators

Arbeidsmediation

LINK chat
Sluiten

Stel je vraag!

Jullie LINK naar een duurzame en passende oplossing!

Arbeidsmediation

Heb je een conflict op de werkvloer?

Dan staat LINK voor je klaar! Wat er ook speelt op de werkvloer, wij zijn er om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt. Of het nu gaat om een discussie over functioneren, arbeidsongeschiktheid of een ander verschil van inzicht, elk onderwerp dat van invloed is op de arbeidsrelatie kan worden opgelost met mediation! Onze LINK mediators zijn deskundig en ervaren op het gebied van arbeidsmediation en specialist in het begeleiden van de gesprekken tussen partijen.

Wil je weten of arbeidsmediation ook geschikt is voor het conflict dat bij jou op de werkvloer speelt? Neem dan gerust contact met ons op. Een eerste kennismakingsgesprek is altijd geheel vrijblijvend en kosteloos. Liever je vragen stellen in een persoonlijk gesprek? Maak hieronder dan direct een afspraak in onze agenda.

Lees hier meer over arbeidsmediation!

Maak hier online een afspraak voor een geheel vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek!

Afspraak maken

Veel gestelde vragen over arbeidsmediation

Of neem direct contact op
  • Hoe lang duurt het mediationtraject en wat zijn de kosten ervan?

    Meestal zijn 2 tot 5 bijeenkomsten nodig waarin partijen onder begeleiding van de mediator, samen in gesprek gaan om zo tot een duurzame en passende oplossing te komen van hun geschil. De exacte duur van traject is uiteraard afhankelijk van de aard en ingewikkeldheid van het geschil en in hoeverre partijen bereid zijn tot een oplossing te komen.

    Mediation in arbeidsgeschillen neemt gemiddeld 8 tot 10 uur in beslag. Wij rekenen met een uurtarief van € 160,00 (excl. btw).

    Voor een mediation betalen beide partijen in principe gezamenlijk (50/50).  In arbeidszaken komt het ook vaak voor dat de werkgever, de arbodienst of de verzekeraar de kosten volledig voor eigen rekening neemt.

    Meer weten? neem gerust contact met ons op!

  • Hoe zorg je ervoor dat de gemaakte afspraken worden nagekomen?

    Stel dat een werkgever en een werknemer een arbeidsconflict met elkaar hebben en in het mediationtraject met elkaar zijn overeenkomen dat een passende oplossing de beëindiging van de arbeidsovereenkomst moet zijn, dan worden de afspraken hierover opgenomen in een vaststellingsovereenkomst. In de praktijk worden hierin afspraken opgenomen zoals: de datum waarop de arbeidsovereenkomst eindigt, de lengte van de opzegtermijn, de hoogte van de ontslagvergoeding (transitievergoeding) en het wel of niet op non-actief gesteld worden.

    De vaststellingsovereenkomst heeft een formele status wat dus meer zekerheid geeft op het naleven van de gemaakte afspraken. Als een partij de afspraken niet nakomt kun je vanwege de formele status van het document dan ook naar de rechter stappen.

    Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

  • Kun je verplicht worden om aan een mediationtraject deel te nemen?

    Deelname aan een mediationtraject is altijd op basis van vrijwilligheid, maar is niet vrijblijvend. Om het proces te laten slagen is het belangrijk dat partijen gemotiveerd zijn om samen aan een oplossing te werken. Je onderhandelt allemaal actief mee over de uitkomst. Daarbij kan het gebeuren dat je op een bepaald gebied wat water bij de wijn moet doen. Omgekeerd geldt dat ook voor de ander.

    Steeds vaker stelt de Arbo-arts bij ziekteverzuim mediation voor als er sprake is van een arbeidsconflict. Werkgever en werknemer moeten dan volgens de wettelijke regels meewerken aan redelijke voorstellen die re-integratie kunnen bevorderen. Het is dan ook aan te raden om mediation een kans te geven en voor een eerste gesprek met de andere partij en de mediator aan tafel te gaan.

Hier kunnen we je ook mee helpen!

Kom gerust eens langs voor een kop koffie!

Kennismaken doen we graag en kost je helemaal niks!
whatsapp LINK