Scheiding: ook de kinderen scheiden mee | LINK Mediators te Oss

Scheiding: ook de kinderen scheiden mee

Bij een scheiding scheiden ook de kinderen mee. Hoe zorg je ervoor dat zij zo min mogelijk last ervaren van een scheiding lees je in deze blog. Heb je vragen of heb je hulp nodig bij je scheiding? Neem gerust vrijblijvend contact op!

LINK chat
Sluiten

Stel je vraag!

Scheiding: ook de kinderen scheiden mee

Wanneer jij en je partner de keuze maken om jullie relatie te verbreken gaat dat in veel gevallen niet alleen jullie aan. Bij een scheiding scheiden ook de kinderen mee. In hun belang is het goed om over bepaalde zaken na te denken en daar afspraken over te maken. Op deze manier zorg je ervoor dat jullie kinderen zo min mogelijk last hebben van hun nieuwe situatie en dat jij en je toekomstige ex-partner achteraf minder strijd hebben.

Hulp nodig bij je scheiding?

Omgaan met kinderen bij een scheiding

Als jij en je partner hebben besloten om een punt achter jullie relatie te zetten, komt er ook een moment dat het aan de kinderen verteld moet worden. Dat is niet het moment waar je het meest naar uitkijkt maar als je dit met elkaar goed bespreekt, hoeft het geen drama te worden. Daarbij, elk kind reageert anders. De een zal wellicht in huilen uitbarsten, een ander vraagt zich af of ze bij papa thuis dan óók een iPad krijgen. Wees vooral eerlijk en geef antwoord op vragen die ze stellen, hoe onbenullig ze ook lijken. Een kind bekijkt de situatie vanuit een heel ander oogpunt en heeft een ander referentiekader.

Merk je dat je kind erg worstelt met het idee van gescheiden ouders, schakel dan hulp in. Via school is er bijvoorbeeld schoolmaatschappelijk werk die jouw kind hierin kunnen begeleiden maar ook wij als mediators kunnen je kind een luisterend oor bieden.

De kinderen scheiden mee

Veel gescheiden ouders ervaren een soort schuldgevoel ten aanzien van de kinderen. Door hun beslissing ligt niet alleen hun eigen leven maar ook dat van de kinderen overhoop. Laten we vooropstellen dat kinderen van gescheiden ouders niet per definitie zielig zijn. Het wordt pas zielig voor de kinderen wanneer zij de dupe worden van een vechtscheiding waarin slechte communicatie en andere vormen van ruzie en confrontaties een rol gaan spelen. Hierdoor kunnen kinderen last krijgen van een loyaliteitsconflict waarbij ze het gevoel krijgen te moeten kiezen tussen hun ouders. Dat is uiteraard een situatie die je liever wilt vermijden.

Probeer als ouders daarom het eigen ego opzij te zetten en op deze manier in het belang van de kinderen zo goed mogelijk te handelen. Kort door de bocht: het is totaal niet belangrijk wat je precies afspreekt of op papier zet over alimentatie of zorgplicht. Zolang de kinderen, zowel materieel als emotioneel, niets tekortkomen.

scheiding kinderen

 

Wie gaat er straks met de kinderen naar zwemles?

Hoe een scheiding verloopt heb je als ouders dus zelf in de hand. Kies je ervoor om elkaar de oorlog te verklaren of parkeer je eventuele negatieve gevoelens om er samen het beste van te maken voor jullie kinderen. Je kunt bepaalde zaken vast laten leggen in het ouderschapsplan. Het maken hiervan is wettelijk verplicht bij een scheiding waarbij er (minderjarige) kinderen in het spel zijn. De rechter wil namelijk zien hoe jullie denken de zorg voor de kinderen aan te pakken na de scheiding. In het ouderschapsplan leg je vast hoe de verdeling van zorg is en hoe de financiële zaken geregeld zijn maar ook wie er straks verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld de zwemles, sportwedstrijden of schoolkosten van de kinderen. Het klinkt onbenullig maar alles waar je nu vast over nadenkt, hoef je later geen strijd meer over te voeren.

Hoe kun je een scheiding voor kinderen makkelijker maken?

Zoals al is benoemd is het van belang om de zakelijke kant van de scheiding zo goed mogelijk te regelen. Dan is er daarna ruimte om weer naar de leuke dingen te kijken. Jullie starten allemaal een nieuwe manier van leven en relaties en verhoudingen worden anders. Het is fijn om daar ook de positieve kanten van in te zien. Een huis inrichten volgens je eigen smaak, nooit meer dat gerecht eten waar je partner dol op was maar jij niet zo en afhankelijk van je zorgverdeling krijg je ook wat vrije tijd zonder kinderen.

Gebruik die tijd ook echt om vooruit te kijken. Blijven hangen in het verleden (en vooral in boosheid of de slachtofferrol) is voor zowel jezelf als de kinderen niet fijn. Zij zijn er vooral bij gebaat als ze het zowel bij papa als bij mama fijn en gezellig hebben en ze de vrijheid voelen om openlijk te kunnen praten over elkaar. Kwaadspreken over de andere ouder of diens nieuwe partner helpt daar niet bij. Het is een utopie om te verwachten dat alles direct op rolletjes zal verlopen dus wees vooral flexibel in het belang van de kinderen!

Denk jij na over een scheiding of zit je er middenin en kun je wel wat hulp gebruiken? Link Juristen en Mediators staat voor je klaar!

Kom gerust eens langs voor een kop koffie!

Kennismaken doen we graag en kost je helemaal niks!
whatsapp LINK